Herdenking Eerste Wereldoorlog

Terug naar erfgoedcelviersprong

Home

2745_me
De Eerste Wereldoorlog, tussen 1914 en 1918, wijzigde grondig de geschiedenis van ons land en van de hele wereld.

“Meer dan welke moderne oorlog ook, leeft ’14-’18 in de herinnering voort als het ultieme voorbeeld van een onevenwicht tussen inzet en kosten. Het is de oorlog van de ‘opgeofferde generatie’, opgeofferd voor iets dat achteraf niet meer zo goed te achterhalen is” (Sophie De Schaepdrijver).

In Gontrode, Melle, speelde zich een belangrijk verhaal af.


Het vliegveld van Gontrode

In 1915 verrees in Gontrode een reusachtige luchtschipbasis, gebouwd door de Duitse bezetter. Van de basis stegen in 1915 zeppelins op, later Gotha IV-vliegtuigen. De zeppelins en de vliegtuigen vertrokken vanuit Gontrode om Londen te bombarderen.

De zeppelin LZ37 speelde een grote rol. In 1915 haalde piloot Warneford de zeppelin neer boven Sint-Amandsberg, Gent, waar hij ter pletter stortte.

De erfgoedcel en de gemeente Melle maken de site van het voormalig vliegveld van Gontrode opnieuw toegankelijk. Een panoramatafel op een WO I-bunker vertelt het vergeten verhaal in woord en beeld. Via een fiets-en wandellus langs de belangrijkste points of intrest kom je alles te weten over het vliegveld van Gontrode tijdens WO I en het ontplofte luchtschip boven Gent. Op www.hetvliegveldvangontrode.be kan je je verdiepen in het uitgebreide verhaal.

Ontdek hier het toeristische aanbod rond het vliegveld van Gontrode.


Herdenkingsactiviteiten in de regio

Vanaf 2014 starten allerlei herdenkingsacties van de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918. Op deze pagina bundelen we de activiteiten van de regio.

Eerstkomende activiteiten:

• Inhuldiging Stoel der Erfgoed in Melle op zondag 8 november
• Muzikale theatervoorstelling Whizzz Bang! over de Eerste Wereldoorlog op dinsdag 10 november in Oosterzele
Optocht van Hoop op woensdag 11 november om 9u30 in Oosterzele

• Lezing: De familie Warnefold van 1189 tot 1915 op donderdag 19 november in Sint-Amandsberg

Plant jouw organisatie ook een activiteit in het kader van WO I? Laat het ons weten!


Eerste Wereldoorlog op de beeldbank

1801_sm

Heb jij nog materiaal (foto’s, documenten, getuigenissen, dagboeken …) over WO I? Geef het dan een plaatsje  op de Erfgoedbank Land van Rode. Je materiaal wordt gedigitaliseerd, beschreven en zichtbaar gemaakt.

Neem alvast een kijkje op www.erfgoedbanklandvanrode.be! Verschillende e-expo’s maken het oorlogsverleden in de regio zichtbaar.