Herdenking Eerste Wereldoorlog

Terug naar erfgoedcelviersprong

Melle

Inhuldiging Stoel der Erfgoed

STOEL_DER_ERFGOED_100Dit najaar is Melle een kunstwerk rijker. De Stoel der Erfgoed van de jonge kunstenaar Renato Nicolodi zal de site van het Vliegveld van Gontrode langs de Rechte Ree verrijken. Dit omdat Melle in juni de finale van de wedstrijd Thuis voor een Beeld won.

Het werk van Nicolodi geeft de indruk een gebouw te zijn dat een lege ruimte overkoepelt. Het is bij uitstek geschikt voor een erfgoedlocatie als het Vliegveld van Gontrode omdat het zowel door zijn structuur als door de titel in dialoog treedt met zijn omgeving. Bovendien liet Nicolodi zich inspreren door het oorlogsverleden van zijn familie.

Het kunstwerk wordt ingehuldigd op zondag 8 november. Tussen 13.30 en 15.30 uur kan je aan het station van Gontrode starten voor een wandeling van 5 kilometer. Onderweg zijn er vijf stops voorzien met muziek, verhalen, een hapje en drankje en uiteraard het kunstwerk zelf.

Accordeonist Wim Claeys, gitarist Thomas Oosterlynck (Amongster), acteur Jan De Maeyer (meneer Zee) en kunstenaar Renato Nicolodi zelf zorgen ervoor dat je je onderweg niet verveelt.

Deelname is gratis, één drankje onderweg is inbegrepen.


Wandeling ‘Het landschap kan je lezen, wandeling rond het oude vliegveld van Gontrode’

siteDuizenden jaren geschiedenis zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in het landschap. Wat zich jaren, decennia, eeuwen geleden afspeelde in Gontrode is op een op andere manier nog altijd voel- en tastbaar. We zien als het ware een schilderij, een pittoreske omgeving, maar we kunnen ons niet meteen inbeelden wat er concreet achter zit. Toch bestaan er manieren om vanachter onze eigen bril, maar ook deze van een ander, naar dat landschap te kijken en het te interpreteren. Tijdens deze wandeling focussen we op de ruime omgeving van het oude vliegveld. We gaan op zoek naar waardevolle natuur- en cultuurelementen om zo de geschiedenis dichterbij te brengen. Een erfgoed- en landschapsdeskundige laten je vanuit verschillende hoeken en blikvelden naar het landschap kijken. De wandeling is ongeveer 3 à 4 km.

Wanneer? 24 oktober 2015, 9:30 uur tot 12:00 uur

Waar? afspraak aan de parking van ILVO, Scheldeweg 68, 9090 Melle

Lesgever: Chris De Smedt en Jan Olsen

Prijs: € 8 (kortingstarief: € 6 / € 4 ); (info over kortingsmogelijkheden op www.vormingplusgent-eeklo.be)

Organisatie: i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo en heemkundige kring De Gonde

Inschrijvingen en informatie

Vormingplus Gent-Eeklo, info.gent.eeklo@vormingplus.be of www.vormingplusgent-eeklo.be of 09 224 22 65 (met vermelding van de cursuscode: Proj.2315)


Concert ‘Nooit meer keizer’ – 15 november 2014

Een vertelling over een droom die stukslaat in de Groote Oorlog van auteur Marc De Corte, naast de muziek van het Requiem van W. A. Mozart.

Door: koren Pojedu, Academiekoor ‘August De Boeck’ (dirigent Johan Van der Beken) en Fa-Si-Nant, Orkest Arc- en-Ciel, dirigent Geert Soenen; solisten Tineke Van Ingelgem (sopraan), Anita Dur (Alt), Johan Bosman (tenor), Johan Van der Beken (bas).

Wanneer? 15 november 2014 om 20u

Waar? Studio M, Molenweg 10, 9090 Melle

Toegang? 19 euro

Organisatie? Gemeente Melle, Pojedu


Herdenking Franse Vlootfuseliers – 11 oktober 2014

Herdenkingsmoment bij het standbeeld van de gesneuvelde Franse vlootfuseliers. Opening van een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in het gemeentehuis van Melle en start van een luswandeling rond belangrijke plaatsen in Melle die aan de oorlog herinneren.

Bij de luswandeling is er keuze tussen een lus van 19 km en één van 8 km.

Vertrekpunt: cafetaria van het Sport- en Recreatiedomein Kouterslag. Inschrijven kan de dag zelf van 7.30 tot 14 uur; laatste afstempeling bij binnenkomen om 17 uur. Prijs: 1,10 euro voor Aktivia-leden, 1,50 euro voor niet-leden.

Wanneer? 11 oktober 2014 vanaf 14u30.

Waar? Gemeenteplein, Melle

Toegang? Gratis

Organisatie? Gemeente Melle, Koninklijke Kring Mars en Mercurius en wandelfederatie Aktivia.


Herdenking gebeurtenissen 7 september 1914 – 5 en 7 september 2014

4De gebeurtenissen op 7 september 1914 waren voor de Mellenaars en de mensen uit de brede omgeving een eerste, harde en lijfelijke confrontatie met de Duitse invaller. Bij de gevechten op 7 september tussen o.a. Belgische vrijwilligers en leden van de Burgerwacht tegen Duitse troepen vielen vele doden. Maar wat vooral diepe wonden in de mensen hun geesten sloeg, was de wreedheid en de omvang daarvan, van de Duitse invaller ten aanzien van de burgerbevolking. Negen Mellenaars werden die dag vermoord. Talloze huizen werden vernield.

De heemkundige kring De Gonde, Davidsfonds Melle en het Gemeentelijk museum, archief en documentatiecentrum geven een boek uit over de Eerste Wereldoorlog en organiseren een tentoonstelling en gegidste wandelingen.

Lezing ‘Wereldoorlog I en de slag te Melle op 7 september 1914’ door Patrick Goossens en Lieve Meiresonne, auteurs van het boek ‘Vlaanderen Niemandsland 1914’

Wanneer? 5 september om 20u:

Waar? Raadszaal gemeentehuis, Gemeenteplein 1, 9090 Melle

Toegang? gratis

Organisatie? Heemkundige kring De Gonde, gemeente Melle, Davidsfonds Melle

Geleide wandelingen rond het thema ‘Melle in de Oorlog’

Wanneer? 7 september om 14 en 16u

Waar? Start aan de hoofdingang van het College Paters Jozefieten, Brusselsesteenweg 459 te Melle. (wandelafstand ca. 5km)

Toegang? gratis

Organisatie? Heemkundige kring De Gonde, gemeente Melle, Davidsfonds Melle

Info via 09 252 26 47 of degonde@erfgoedmelle.be


Lezing ‘We konden ze zien vliegen’ – 27 april 2014 Erfgoeddag

5Henk Tyberghein brengt het boeiende verhaal van het Duitse oorlogsvliegveld te Gontrode tijdens WO I. Een verhaal over de reusachtige zeppelins die er opstegen richting Londen, de eerste gevechtsvliegtuigen, het bange leven van de omwonenden…

Wanneer? 27 april 2014, 10uur

Waar? bibliotheek Melle, Kruisstraat 2A, 9090 Melle

Toegang: gratis

Organisatie: Gemeentelijk Museum, Archief en Documentatiecentrum


Lezing ‘Zeppelin LZ37’ – 22 april 2015

6Het gebied rond Gontrode is al voor de Eerste Wereldoorlog door het Belgische leger gekend als een strategisch interessante plaats. Op 9 november 1914 start de Duitse bezetter met de aanleg van een zeppelinbasis deels op het grondgebied van Gontrode deels op dat van Lemberge. Het vliegveld is operationeel vanaf 20 maart 1915. De basis is het vertrekpunt voor zeppelins om Londen aan te vallen. Ook op andere plaatsen in België vertrekken zeppelins naar Londen. Tijdens de nacht van 6 op 7 juni 1915 slaagt de Britse piloot Warneford er in om de Duitse zeppelin LZ37 boven Sint-Amandsberg neer te halen. Dat levert hem het Victoria Cross op en een straatnaam in Sint-Amandsberg.

Over deze gebeurtenis publiceerden Frederik Vanderstraeten en Piet Dhanens in 2011 het boek ‘Luchtschip ontploft boven Gent’. Om de ware inhoud te reconstrueren moesten ze heel wat bronnen in het buitenland raadplegen. Het relaas van het gebeuren, wat de aanleiding was, wie de hoofdrolspelers waren, de naweeën van de catastrofe, het omkomen van piloot Warneford en nog veel meer wordt uit de doeken gedaan door Frederik Vanderstraeten op 22 april 2015 in de bibliotheek van Melle.

Wanneer? 22 april 2015, 19:30 uur

Waar? bibliotheek Melle, Kruisstraat 2A, 9090 Melle

Toegang: gratis

Organisatie: Erfgoedcel Viersprong – Gemeente Melle – Bibliotheek Melle

Inschrijven: verplicht via info@4sprong.be of 09 363 88 51