Herdenking Eerste Wereldoorlog

Terug naar erfgoedcelviersprong

Merebeke

Tentoonstelling WOI en WOII

Wanneer? Tentoonstelling is nog te bezoeken tot 22 november 2015. De Pastorie Munte is open op zon- en feestdagen van 13u30 tot 17u.

Waar? Pastorie Munte, Munteplein 6, Munte

Organisatie? De Muntenaar


Plaatsen erfgoedbord kapel familie Wollaert – zomer 2015

kapelToen de zonen van Emiel Wollaert en Octavie Van Vlieberghe tijdens de Eerste Wereldoorlog vrijwillig naar het front trokken, beloofden Emiel en Octavie een kapel te bouwen indien hun beide zonen zouden terugkeren. Hun zonen Gaston en Gerard brachten de volledige oorlogsperiode door aan het front maar kwamen in 1919 terug naar huis. Hun ouders bouwden uit dank de beloofde kapel achteraan in hun tuin – aan de hoek van de Hundelgemsesteenweg en de Zwijnaardsesteenweg. De Sint-Antoniuskapel werd ingewijd op 22 oktober 1922.

De woning en de kapel werden onteigend en gesloopt in 1967 bij de heraanleg van de Zwijnaardsesteenweg, op dat moment een rijksweg. In de zomer van 2015 werd er een erfgoedbord ter herdenking van dit verhaal, samen met de familie Wollaert en de burgemeester en schepen(en).

Voor meer info kan je terecht bij Katrien Arnaut: katrien.arnaut@merelbeke.gov.be of op 09 210 33 05


Theatermonoloog ‘De Groote Oorlog van Rémi, soldaat-carabinier’ – 28, 29 en 30 november 2014

We schrijven zomer 1914. Rémi Bogaert, een boerenzoon uit Landskouter, is 16 jaar. Zijn jonge leven wordt op zijn kop gezet wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Hij wordt opgeroepen voor dienst en belandt aan het front, waar hij de gruwel van de oorlog aan den lijve ondervindt.
Zijn kleinzoon Geert Kint vertelt zijn verhaal. In een monoloog doorspekt met filmmateriaal volgen we de wedervaren van Rémi.

Spel en verhaal: Geert Kint
Film: Luc De Meyer
Regie:Raf De Boever

 

Wanneer? 28 en 29 november om 20u15; 30 november om 15u15. Ook schoolvoorstellingen tijdens de schooluren voor 3e graad lager en secundair op 1 en 2 december 2014.

Waar? GC ’t Groenendal, Brandegemse Ham, MerelbekeTickets: via gc ’t Groenendal, 09 210 35 80 of gcgroenendal@merelbeke.gov.be

Organisatie: GC ’t Groenendal, Geert Kint, dienst cultuur Merelbeke

Lezing ‘De zeppelins tijdens WO I’ – 21 november 2014

lezingLezing over het inzetten van zeppelins tijdens WOI door Frederik Vanderstraeten van het documentatiecentrum voor streekgeschiedenis van Sint-Amandsberg. De lezing wordt gelinkt aan de ontsluiting van het vliegveld van Gontrode in 2015. Een op Gontrode opgestegen zeppelin stortte in de nacht van 6 op 7 juni 1915 neer op het klooster O-L-V Visitatie van Sint-Amandsberg nadat hij neergehaald was door de Britse piloot Reginald Warneford.

Wanneer? 21 november 2014, 19u30

Waar? Raadszaal gemeentehuis Merelbeke, Hundelgemsesteenweg 353 9820 Merelbeke

Toegang: gratis

Inschrijven: plaatsen zijn beperkt! Vooraf reserveren gewenst via: Dienst archief , tel. 09/210 33 05 of archief@merelbeke.gov.be

Organisatie: archiefdienst Merelbeke en erfgoedcel Viersprong Land van Rode


Koor ‘Nooit brengt oorlog vrede’ – 15 november 2014

Solidariteitskoor Sapukay brengt een boodschap van vrede en vriendschap. Eerst zingt het koor liederen waar de moed van jonge mannen die naar het front trekken uit weerklinkt, maar je hoort in de liederen snel waar moed verzinkt in modder en ondergelopen polders. Daarna reflecteert het koor via liederen en poëzie over het heden: hoe denken wij over vluchtelingen, uitzichtloze armoede, de ecologische evolutie? Hoe bereiden we de toekomst voor?

 

Wanneer? 15 november 2014, 20u15

Waar? OLV Van de Rozenkranskerk, Merelbeke-Flora

Organisatie: GROS Merelbeke

Verbroedering met de gemeente Kampenhout – 9 november 2014

Verbroedering Merelbeke en Kampenhout met activiteiten te Kampenhout. Opening reizende tentoonstelling te Kampenhout.

Wanneer? 9 november 2014

Waar? Kampenhout


Filmcyclus Oorlog en Conflict – zaterdagavonden van 4 oktober 2014 tot 21 maart 2015

filmoorlogFilmclub PostX organiseert een filmcyclus over oorlog en conflict. Van actie en avontuur, afscheid en verlies, de romantiek van het soldatenleven en het melodrama van helden en patriotten, over politieke recuperatie en propaganda tot anti-oorlogs-sentimenten en pacifisme. Filmmakers belichten de tragiek, de gruwel, het fatalisme, de futiliteit en de persoonlijke trauma’s van conflicten in alle tijden. De filmcyclus belicht verschillende invalshoeken met een reflectie naar de huidige tijd. Bij elke film is er bovendien een voorwoord door een specialist ter zake. Napraten kan met een drankje in het gezellige kader van BarX.

Wanneer? Telkens op zaterdagavond, deuren om 20u, start film om 20u30. In 2014: 4 oktober, 18 oktober, 1 november, 15 november, 29 november, 13 december. In 2015: 10 januari, 24 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart, 21 maart.

Waar? PostX, Van Goethemstraat 33, Merelbeke Flora

Toegang? 5 euro

 
Organisatie? filmclub PostX

 


Nacht van de duisternis – Wandeling over de Groote Oorlog – 11 oktober 2014

duisternis100 jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog. Hoe navigeerden soldaten in het donker? Hoe was het leven op en rond het vliegveld van Gontrode/Lemberge? Deze unieke wandeling start met een korte voorstelling en trekt nadien langs enkele relicten van het vliegveld van Gontrode/Lemberge die dateren van 1915. Achteraf biedt de gemeente Merelbeke een gratis drankje aan.

Wanneer? 11 oktober 2014 om 19u

Jeugdtheater De reis van de nachtegaal (8+ en volwassenen) – 3 oktober 2014

nachtegaalDe reis van de nachtegaal is een droevige voorstelling helemaal in de sfeer van Andersen met de thema’s van liefde, oorlog en dood. Een beeldende (familie)voorstelling in een muziekdecor en heel veel figurenspel.
Een bijzondere oorlogsproductie in een regie van Luk De Bruyker (Theater Taptoe)

Wanneer? 3 oktober 2014 om 19u15

Waar? GC ’t Groenendal, Brandegemse Ham, Merelbeke

Toegang:tickets kopen bij GC ’t Groenendal

Organisatie: GC ’t Groenendal, figurentheater Enna-Dien Blink
Dit stuk maakt deel uit van de programmabrochure 2014-2015 van GC ’t Groenendal.

Tentoonstelling ‘De lange tocht van Gaston – 6 tot 30 september 2014

gastonDoor middel van beelden, archiefstukken en voorwerpen wordt getoond over hoe de inwoners van Merelbeke en deelgemeenten de Eerste Wereldoorlog beleefden. Deze oorlog speelde zich af op 2 fronten: enerzijds vochten soldaten voor het vaderland, anderzijds gingen burgers van het Etappengebied gebukt onder de Duitse bezetting.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de vrijwillige 18-jarige soldaat Gaston Wollaert en heeft een symbolische betekenis: net zoals vele van zijn leeftijdsgenoten verbleef hij aan het front, terwijl de families onder de bezetting leefden, zonder veel mogelijkheden tot communicatie. Gedurende 4 jaar was het wachten en hopen op mogelijk nieuws terwijl armoede, honger en  schrik niet weg te denken waren. Voor allen betekenden de oorlogsjaren een lange tocht die werd afgelegd.

Voor wie? Geschikt voor jong en oud

Waar: Toeristisch centrum Munte, Munteplein

Wanneer: 06/09/2014 tot en met 26/09/2014. Op 6 september om 14u wordt de tentoonstelling plechtig geopend.

Openingsuren: elke werkdag: 13.30u tot 17u / op zaterdag:   13.30u tot 17.30u / op zondag:     9.30u tot 17u

Rondleiding met gids: elke zaterdag- en zondagnamiddag om 14u. Groepen kunnen ook op andere momenten een rondleiding aanvragen, telkens na afspraak

Meer info: Archiefdienst Merelbeke – 09 210 33 05 – archief@merelbeke.gov.be


Verbroederingsdag met Kampenhout en uitwisseling van een oorkonde in de raadszaal van Merelbeke – 6 september 2014

Op 30 augustus 1914 kwam immers een groep vluchtelingen uit Kampenhout aan in het station van Merelbeke. Ze wilden eigenlijk Antwerpen bereiken, maar konden de stad niet in. Eenmaal in Merelbeke aangekomen, werden ze opgevangen door het gemeentebestuur en kregen ze onderdak bij burgers, waar ze ongeveer gedurende twee maanden verbleven.

Op zaterdag 6 september ontvangt het gemeentebestuur van Merelbeke een delegatie van het gemeentebestuur van Kampenhout en hun heemkring Campenholt.

Programma:

10 uur          Plechtige ontvangst aan het station van Merelbeke

10.30 uur      Oldtimers langs parcours van de vluchtelingen tot het centrum

11 uur          Officiële toespraken en overhandiging oorkonde en herinneringspaneel in vredegerecht

14 uur          Opening tentoonstelling ‘De lange tocht van Gaston’ in de pastorie van Munte

Wanneer: 6 september 2014

Waar: start aan het station van Merelbeke

Meer info: Archiefdienst Merelbeke – 09 210 33 05 – archief@merelbeke.gov.be


Preview monoloog: de Groote Oorlog van Rémi, soldaat-carabinier – 25 april 2014

Kleinzoon van Rémi, Geert Kint, vertelt het verhaal van zijn grootvader. In een monoloog doorspekt met filmmateriaal volgen we het wedervaren van Rémi in Landskouter naar het opleidingskamp in Frankrijk, tot in de loopgraven. We vernemen hoe het echt was om soldaat te zijn tijdens die Groote Oorlog, waar de kogels je om de oren floten en elke dag je laatste kon zijn… De monoloog wordt na de boekvoorstelling ‘Merelbeke in de Grote Oorlog’ gebracht.

Wanneer? 25 april 2014, 19u30

Waar? Raadzaal gemeentehuis Merelbeke, Hundelgemsesteenweg 353 9820 Merelbeke

Inschrijven: plaatsen zijn beperkt! Vooraf reserveren gewenst via: Dienst archief , tel. 09/210 33 05 of archief@merelbeke.gov.be

Organisatie: archiefdienst Merelbeke


Boekvoorstelling Merelbeke in de Grote Oorlog – 25 april 2014

boekvoorstellingDe archiefdienst van Merelbeke schreef het boek ‘Merelbeke in de Grote Oorlog’. Het boek demonstreert hoe het harde dagelijkse leven in Merelbeke en haar randgemeenten eraan toe ging tijdens de Groote Oorlog. De gegevens uit het 300 bladzijden tellende boek werden voornamelijk gevonden in het gemeentearchief van Merelbeke. Het boek wordt op 25 april voorgesteld en is vanaf 26 april te koop in het gemeentehuis en in de lokale boek- en krantenwinkels. Voorafgaand is de lezing van Guy Erbo.

Wanneer? 25 april 2014, 19u30

Waar? Raadzaal gemeentehuis Merelbeke, Hundelgemsesteenweg 353 9820 Merelbeke

Inschrijven: plaatsen zijn beperkt! Vooraf reserveren gewenst via: Dienst archief , tel. 09/210 33 05 of archief@merelbeke.gov.be

Organisatie: archiefdienst Merelbeke


Lezing “Spionage in het Gentse” door Guy Erbo – 25 april 2014

spionagegentOm helemaal in de sfeer te komen, gaat op vrijdagavond 25 april de lezing ‘Spionage in het Gentse’ door. Spreker is Guy Erbo. Hij brengt het boeiende verhaal over het tot stand komen van  netwerken en de gevaren die aan spionage verbonden waren. Omwille van zijn bizarre familienaam begon hij halverwege de jaren 1970 de oorsprong ervan te achterhalen en belandde in Schelderode. Geboeid door de verhalen en de belevenissen van zijn grootouders en vader tijdens de oorlog 1914-1918 begon hij zich te verdiepen in de geschiedkundige kennis van deze periode. Samen met historicus-vorser Jan Van Der Fraenen deed hij opzoekingen rond spionage tijdens WOI wat resulteerde in boek “DOOR DEN KOP GESCHOTEN”. Aansluitend voorstelling boek “Merelbeke in de Grote Oorlog”.

Wanneer? 25 april 2014, 19u30

Waar? Raadzaal gemeentehuis Merelbeke, Hundelgemsesteenweg 353 9820 Merelbeke

Inschrijven: plaatsen zijn beperkt! Vooraf reserveren gewenst via: Dienst archief , tel. 09/210 33 05 of archief@merelbeke.gov.be

Organisatie: archiefdienst Merelbeke