Herdenking Eerste Wereldoorlog

Terug naar erfgoedcelviersprong

Oosterzele

Whizzz Bang! Hartveroverende muzikale theatervoorstelling over de Eerste Wereldoorlog – 10 november 2015

Naamloos2Whizzz Bang !… een term uit de “GROOTE OORLOG”, oorspronkelijk toegeschreven aan het geluid van obussen uit Duitse 77 mm kanonnen. De naam was afgeleid van het feit dat de granaten, afgevuurd vanuit veldartillerie, sneller dan de snelheid van het geluid reisden. In deze productie speelt Leen Persijn de kleindochter van een verpleegster in de “GROOTE OORLOG”.

De jonge Angèle wou niet alleen kousen en borstrokken breien voor de soldaten, ze wou de oorlog van heel dichtbij meemaken. Aanvankelijk als verpleeghulpje en later als verpleegster maakt ze kennis met al zijn gruwel, verbijsterende maar ook grappige, mooie en ontroerende momenten, liefde en dood.

Samen met Eddy Peremans brengt zij naast bekende en minder bekende liederen uit de eerste wereldoorlog, ook speciaal voor deze productie geschreven, beklijvende nummers. Samen roepen zij de sfeer van die tijd voor u op. Voor de teksten heeft Annie Van Keymeulen gezorgd, zelf kleindochter van een oud strijder uit de Eerste Wereldoorlog.

Tickets (€ 12) en info: 09/363.83.30 of gcdekluize.be

De geschiedkundige Kring ‘Windeke in de WereldOOrlogen – kortweg WWOO – wil het oorlogserfgoed van de gemeente Scheldewindeke bewaren, bekend maken en doorgeven aan het nageslacht. Vorig jaar werden tijdens de Remembrance 1914-2014 Luitenant J.D. Lightbody en Pastoor Wackens herdacht. In 2017 blikken we na 100 jaar terug op de aanwezigheid van het Duitse vliegveld op de Lange Munte tijdens WO I. Daarvoor zijn we op zoek naar alle mogelijke informatie over het oorlogserfgoed in Scheldewindeke tijdens de 2 wereldoorlogen.

Neem gerust contact met WWOO:
Wim Keppens, Stationsstraat 91, 9860 Scheldewindeke. wjgkeppens@gmail.com, 09/362.85.49


Er is altijd hoop. Nooit meer oorlog. 11 november om 9u30

banksyOmdat de wapens helaas niet stil staan, wel in België maar niet in de wereld, niet in Oekraïne, niet in de Palestijnse gebieden, niet in Syrië, … is 11 november bij uitstek een moment om ‘stil te staan’ bij en te hopen op een oorlogvrije wereld. Deze hoopvolle boodschap willen we in Oosterzele op 11 november kracht bij zetten met een korte symbolische optocht.

Omdat kunst de meest vrije uitingsvorm is van een maatschappelijke realiteit, lieten we ons hiervoor inspireren door ©Banksy. Deze anonieme Britse graffiti- en sjabloonartiest beroert menigeen met zijn pakkende, humoristische en politiekgetinte straatkunst, die over de ganse wereld te vinden is en vaak gepaard gaat met slogans.

Ter gelegenheid van de derde verjaardag van de oorlog in Syrië gebruikte Banksy het kunstwerk ‘Er is altijd hoop’, dat een meisje met een rode ballon afbeeldt, in een animatievideo. Deze ging de wereld rond onder de hashtag #WithSyria, en werd ook in het ketnetjournaal Karrewiet getoond. De video toont kinderen met rode ballonnen die opstijgen uit een Arabische stad in staat van oorlog, verwijzend naar de vele kinderen die het leven laten in oorlogstijden. Zo werd het meisje met de rode ballon symbool van de oorlog in Syrië en bij uitbreiding van oorlogen overal ter wereld.

We roepen alle gezinnen en kinderen van Oosterzele (en daarbuiten) op om op woendag 11 november om 9.30 uur te verzamelen aan het gemeentehuis. Er zullen rode ballonnen beschikbaar zijn.

De optocht van hoop eindigt aan de dekenale kerk. Daar worden de ballonnen opgelaten. Aan de deelnemers wordt gevraagd om aansluitend ook het korte herdenkingsmoment en de hulde aan het monument bij te wonen, we willen zo heden en verleden op een serene manier aan mekaar koppelen. Nadien wordt er, voor wie dat wil, een drankje aangeboden in de gebouwen van het IZOO (voor het drankje is het noodzakelijk om in te schrijven: 09 363 83 30 of reservaties@oosterzele.be), Dorp 48 te Oosterzele.

Het programma voor 10 en 11 november is een organisatie van de cultuurdienst, het gemeentebestuur en WWOO, Geschiedkundige Kring Windeke in de WereldOorlogen, www.wwooscheldewindeke.be.


Tentoonstelling: Klein Gijzel in de groote oorlog – 11 november 2016

Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil organiseert de tentoonstelling “Klein Gijzel in de groote oorlog”. Welke soldaten uit Gijzenzele streden in de Eerste Wereldoorlog en waar vochten ze? Aan de hand van foto-en beeldmateriaal wordt het leven van de dappere strijders verteld en getoond. Zo worden een 45-tal soldaten en opgeëisten uit Gijzenzele gesitueerd in de Eerste Wereldoorlog.

Wanneer: 11 november 2016

Waar: GC De Mannekesschool, Schoolstraat, 9860 Gijzenzele

Organisatie: Gijzels genootschap van de Kerkuil


Route 42 – 2014-2018


Het interbibliothecair samenwerkingsverband Route 42 ontwikkelt een reizende tentoonstelling, een interactieve touch-screen een een reeks activiteiten in het kader van de herdenking van WOI.

In de reizende tentoonstelling wordt met het meest markante beeldmateriaal aangevuld met korte teksten geschetst wat WOI voor de streek van de Vlaamse Ardennen betekend heeft. Binnen de opstelling van de tentoonstelling wordt een ineractieve omgeving die te bedienen is via een touch-screen, geïntegreerd. Hier kan de bezoeker door beeldmateriaal van de oorlogsperiode bladeren dat rechtstreeks in verband staat met zijn domicilie aan de hand van een geografische kaart. Verder worden er lezingen, films en workshops rond het thema van WOI georgansieerd.

Meer info bij Route 42, Kasteel van Egmont, 9620 Zottegem

Koen de Keukeleire – 09 364 64 11


Theater ‘Petrus en den doodendraad’ door Het Gevolg – 1 maart 2015

10petrusOver de Groote Oorlog en hoe de liefde sterker is dan ‘den draad’, zelfs onder hoogspanning. Met Petrus brengt Jo De Meyere een verhaal over brandende liefde, over hoe die ons drijft en ons levenslust inasemt, over de intrieste kraters van angst en verdriet die den oorlog slaat.

 

Wanneer? 1 maart 2015 om 15 uur

Waar? GC De Kluize, Sportstraat 3, Oosterzele

Tickets: via de website van GC De Kluize.


Theater ‘Soldaat facteur en Rachel’ door Compagnie Cecilia – 7 februari 2015

9soldaatIn Arne Sierens’ ‘soldaat facteur en Rachel’ dwalen Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels door de loopgraven van den Grooten Oorlog. Over de worsteling van twee individuen met de littekens van de oorlog, over loutering door praten en, tenslotte, delen.

Waneer? 7 februari 2015, 20u

Waar? Kerk Gijzenzele, Kerstraat, Gijzenzele

Tickets: via de website van GC De Kluize.


Hulde aan pastoor Wackens en John Douglas Lightbody – 10 november 2014

De werkgroep WO Scheldewindeke brengt hulde aan pastoor Wackens en John Douglas Lightbody, Schots luitenant die begraven is op het kerkhof van Scheldewindeke.

Wanneer: 10 november 2014:Twee infoborden worden onthuld op het marktplein en er zal een tentoonstelling plaatsvinden in parochiezaal “de rots”. Een delegatie van het Belgisch leger zal afgevaardigd worden. ’s Avonds is er een optreden van “the guards” met gastspreker.

Waar: Marktplein, 9860 Scheldewindeke, Parochiezaal de Rots

Wanneer:11 november 2014: Herdenkingsmoment met opluistering door KV Scheldewindke en “the guards”.

Waar: Marktplein, 9860 Scheldewindeke

Organisatie: werkgroep WWOO


Nacht van de geschiedenis – Davidsfonds Oosterzele – 25 maart 2014

8nachtDavidsfonds Oosterzele organiseert tijdens de Nacht van de Geschiedenis een lezing en filmmoment in samenwerking met het Heemkundig Genootschap Land van Rode en erfgoedcel Viersprong Land van Rode.

De gemene geschiedenis tijdens WOI in onze streken wordt geschetst. Heel veel Belgen vluchten tijdens de oorlog naar Groot-Britannië om er in de metaalfabrieken te werken. Daar ontstaan Vlaamse dorpen met eigen scholen, eigen winkels, ziekenhuizen … Maar wat gebeurt er intussen aan het thuisfront? Aan de hand van dagboekfragmenten uit het dagboek van de pastoor van Balegem wordt dit duidelijk gemaakt. Leen Persijn zorgt voor een muzikaal intermezzo.

Na de voorleesmomenten wordt de documentaire “Belgen maken bommen” vertoond. In ‘Belgen maken bommen’ brengt Histories een nooit verteld verhaal uit de Eerste Wereldoorlog. Bijna vierduizend Belgen werken tussen 1916 en 1918 in een munitiefabriek in Birtley, in het noorden van Engeland. Dag en nacht maken ze er bommen want er is een enorm tekort aan munitie. De munitiewerkers zijn vooral gewonde Belgische soldaten die na een herstelperiode niet meer geschikt zijn voor het front. Directeur van de fabriek is een Waals industrieel, Hubert Debauche.

Speciaal voor de Belgen en hun familie wordt naast de fabriek een dorp gebouwd met alles erop en eraan. Het krijgt de naam Elisabethville, naar de toenmalige Belgische koningin.
Voor de Belgen is het dorp een kamp. Ze mogen het dorp niet uit en de lokale bevolking mag er niet in. Dat leidt tot heel wat frustraties en spanningen…en zelfs een opstand. De lokale bevolking is allesbehalve gelukkig met de aanwezigheid van die duizenden Belgen die in nieuwe huizen wonen, veel geld verdienen en geen gevaar lopen. Ondertussen moeten hùn vaders en zonen wel vechten aan het front. In ‘Belgen maken bommen’ vertellen Belgen én Britten voor het eerst hun verhaal.

Wanneer : Dinsdag 25 maart, 20 uur

Waar: ‘Zaaltje’, Sint-Bavoplein, 9860 Gijzenzele

Organisatie: Davidsfonds Oosterzele, heemkundig genootschap Land van Rode en erfgoedcel Viersprong Land van Rode


WO I in romans en films – 11 en 18 maart 2014

7De gruwel van WOI mondde uit in een imposante culturele erfenis van gedenktekens, monumenten en begraafplaatsen. Het menselijk leed en de doorstane beproevingen van zowel burgers als militairen vond zijn weg in zowat alle takken van de kunst. De jaren 1914 – 1918 lijken voor latere generaties niets aan kracht en betekenis te hebben verloren.

Van “Im Westen nichts neues” (1929, Erich Maria Remarque) tot “Post voor mevrouw Bromley” (2011, Stefan Brijs) wat romans betreft en van “J’accuse” (1919, Abel Gance) tot “War Horse” (2011, Steven Spielberg) wat film aangaat, wordt een overzicht geboden en een analyse gemaakt.

Wanneer: Dinsdag  11 maart 2014 (romans) en dinsdag 18 maart 2014 (films)  (19.30 – 21.30 uur)

Waar: Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13 – 10,40 euro

Code: 14028 (11 maart) – Code: 14029 (18 maart)

Inschrijven en informatie – Vormingplus Gent-Eeklo – Reigerstraat 8, 9000 Gent  – 09 224 22 65 – info.gent.eeklo@vormingplus.be


Koffie+ Het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog – 17 februari 2014

De bibliotheek van Oosterzele organiseert Koffie+ ‘het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog’ door Sophie Huysman. Ook al bleef Vlaanderen grotendeels gespaard van oorlogsgeweld, de gevolgen van WO I lieten zich al snel voelen in het dagelijkse leven. Dit is het verhaal van gewone mensen in ongewone omstandigheden.

Wanneer: 17 februari 2014 om 14u

Waar: Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, 9860 Oosterzele

Prijs: gratis