Herdenking Eerste Wereldoorlog

Terug naar erfgoedcelviersprong

Sint-Lievens-Houtem

Toneel, het dagboek van Rachel Van Gijsegem – november 2015

ODB_Rachel, voorkantRachel Van Gijsegem werd in 1885 geboren in Letterhoutem, was decennia lang onderwijzeres van de eerste graad in de toenmalige gemeenteschool op de Houtemse Paardenmarkt. Vanuit haar ouderlijk huis hield Rachel gedurende de vier oorlogsjaren nauwgezet een dagboek bij met haar ervaringen uit die woelige periode. Haar geschriften geven een heel realistisch relaas over het leven tijdens de woelige oorlogsjaren, doorspekt met persoonlijke verhalen, maar ook met de grote historische verhalen.

Roland De Mesel herschreef het dagboek voor theater. Het stuk dat het midden houdt tussen realiteit en fictie, wordt met veel enthousiasme gespeeld door inwoners en verenigingen uit Sint-Lievens-Houtem.

Wanneer? 13 maart om 20u en 14 maart om 14u30.

Waar? CC De Fabriek, Fabrieksstraat 19, Sint-Lievens-Houtem

Tickets: 8 euro via CC De Fabriek, 053 60 72 35 of online via de webshop.

Organisatie: CC De Fabriek, i.s.m. de cultuurraad

Oorlogsdagboek

Het oorlogsdagboek wordt opnieuw uitgegeven en wordt in februari 2016 voorgesteld. Het dagboek is een uniek document voor Sint-Lievens-Houtem en geeft een mooie inkijk in de oorlogsgeschiedenis van de gemeente. De dagboekverhalen van Rachel van Gijsegem worden zo getrouw mogelijk overgenomen en historisch gekaderd in de lokale, nationale en internationale oorlogscontext. Hiervoor deden auteurs Patrick Goossens en Lieve Meiresonne gedurende een aantal maanden heel wat research in verschillende archieven.

Vanaf oktober 2015 is het mogelijk om vooraf in te tekenen. Hoe en waar dit kan, lees je op de website van Heemkunde Houtem.


 

Route 42 – 2014-2018

42-with-clouds-01Het interbibliothecair samenwerkingsverband Route 42 ontwikkelt een reizende tentoonstelling, een interactieve touch-screen een een reeks activiteiten in het kader van de herdenking van WOI.

In de reizende tentoonstelling wordt met het meest markante beeldmateriaal aangevuld met korte teksten geschetst wat WOI voor de streek van de Vlaamse Ardennen betekend heeft. Binnen de opstelling van de tentoonstelling wordt een ineractieve omgeving die te bedienen is via een touch-screen, geïntegreerd. Hier kan de bezoeker door beeldmateriaal van de oorlogsperiode bladeren dat rechtstreeks in verband staat met zijn domicilie aan de hand van een geografische kaart. Verder worden er lezingen, films en workshops rond het thema van WOI georgansieerd.

Meer info bij Route 42, Kasteel van Egmont, 9620 Zottegem

Koen de Keukeleire – 09 364 64 11


Zeepkistenrace en tentoonstelling 14-18- 14 september 2014

2609_smDe gezinsbond van Vlierzele organiseert een tentoonstelling rond de Eerste Wereldoorlog in Vlierzele en zeepkistenrace met als thema ‘anno 14-18’. Lees het reglement in de flyer.

Wanneer: zondag 14 september 2014 om 14u

Waar: bij Kathleen en Frank, Morelgem 99, 9520 Sint-Lievens-Houtem

Prijs: 5 euro per zeepkist

Inschrijven: Inschrijvingen online via de website (Gezinsbond Vlierzele) of bij uw wijkverantwoordelijke
of bij Patrick.Sienaert@Capsugel.com (tel 0475 440 420) tot 28 augustus 2014.

Organisatie: Gezinsbond Vlierzele


 

Voordracht ‘Inval van de Duitsers in de Denderstreek’ – 22 februari 2014

Pasar Sint-Lievens-Houtem organiseert een voordracht ‘Inval van de Duitsers in de Denderstreek‘. Patrick Goossens en Lieve Meiresonne schreven een boek ‘Vlaanderens Niemandsland 2014’ over de inval van de Duitsers in België en in de Denderstreek. Patrick en Lieve brengen een relaas over de chaos en paniek in deze regio. Ze vertellen over de gebeurtenissen tussen de bezetting van Brussel, de val van Antwerpen en de aftocht van het Belgisch leger naar de Ijzer, met bijzondere aandacht voor de omgeving van het de Denderstreek.

Wanneer: zaterdag 22 februari 2014 om 19u stipt

Waar: Zaal Sint-Michaël, Kloosterstraat, 9520 Sint-Lievens-Houtem

Prijs: 5 euro per persoon of 10 euro per gezin.

Inschrijven: tot 20 februari bij André Van Caeckenberghe op 0473 55 26 03 of Dirk De Saedeleer op 0474 88 66 26.

Organisatie: Pasar Sint-Lievens-Houtem